Socialtperspektiv
Arbetarna på bananplantagen lider av nervskador och sterilitet orsakat av kemiska bekämpningsmedel. [1] Besprutning av plantagen kan ske för hand, då arbetarna bär tunga tuber på ryggen och saknar ofta skyddskläder som handskar och gasmask. Eller så besprutar man med hjälp av flygplan, men då hamnar gifterna inte bara över bananplantorna utan även arbetarna och deras hem som ofta finns i närheten och på så sätt blir deras familjer och barn också skadade. Oavsett om de besprutar för hand eller med flyg blir arbetarna själva dränkta i bekämpningsmedlet.
Gifterna sprids även genom att man dränker jorden i kemikalier för att undvika angrepp på plantornas rötter.[2]
Katinka Tell, Agnes Rehn och Anna Westerlund på Värmdö Gymnasium bevisade i sitt gymnasiearbete att vi får i oss bekämpningsmedel när vi äter konventionell frukt och mat. Deras projekt utgick från att de ville få ekologiska frukter till kafeterian i skolan. Med hjälp av forskaren Axel Mie på Karolinska institutet fick de instruktioner om hur testet skulle ske. De skulle äta konventionell mat i fyra dagar och sedan ekologisk mat i fyra dagar och däremellan ta urinprov. Proverna togs av Christian Lindh, docent i yrkes och miljömedicinsk kemi vid Lunds universitet. Proverna visade rester av bland annat bekämpningsmedel när de hade ätit konventionellt odlad mat, och efter att de ätit ekologisk mat var det en signifikant minskning. De halterna som man hittade i tjejerna låg långt under satta gränsvärden. ”Det är kanske under gränsvärde och ekofrukt kostar några kronor mer, men vi är unga och vill inte ha hormonstörande ämnen i kroppen, säger Katinka Tell, och får medhåll av de andra.” [3] Förhoppningsvis gör denna undersökning att Värmdö Gymnasiums kafeteria väljer att lägga lite mer pengar på ekologisk frukt.
Mängder av gift sprids från plantagen genom vind, jord och vatten till floder och grundvatten.[4] På det sättet kan det spridas långt ifrån de platser som det släpptes ut på och påverka våra ekosystem.[5] Mängden växter, insekter och djur minskas i världen. Tillexempel försvinner bina som är superviktiga för pollinering av våra växter så vi kan producera grödor och få ekosystemen att gå runt.[6] I en viss del av Kina är bina helt försvunna och människor får själva pollinera fruktträden med pensel för att få en skörd. Den tekniken fungerar men det är tidskrävande och dyrt om man jämför med gratisarbetet bina tidigare har gjort åt oss. Man har värderat binas gratisjobb till 1900 miljarder kronor.[7] Om alla bin försvinner och vi människor blir tvungna att pollinera växterna skulle fler jobbmöjligheter skapas, vilket skulle vara bra i vårt samhälle idag då många unga och vuxna är arbetslösa. Men det skulle bli otroligt dyrt med löner och utrustning (om man jämför med bin), antagligen skulle vi tillslut komma på en smart teknisk lösning för att göra binas jobb. Dessutom tror jag att det skulle bli svårt att få personer som är villiga att jobba med det. Många ungdomar som idag behöver jobb vill börja högt upp i arbetsstegen, och inser inte att man kanske måste börja på botten och klättra sig upp.
[3] Jannike Kihlberg, DN, http://www.dn.se/sthlm/kissar-for-att-fa-ekofrukt-i-skolan/
[4] fairtradecenter.se
[6] Naturskyddsföreningen https://www.youtube.com/watch?v=ik3yCcPxmW0