BANANER OCH BEKÄMPNINGSMEDEL
2009 skakades länder av dokumentärsfilmen Bananas gjord av den svenska filmskaparen Fredrik Gertten. I filmen visade dem hur arbetare på bananplantage blev dåliga och fick biverkningar av alla besprutningsmedel som man använde.
Därefter har bananer diskuterats livligt och är en av de frukter som är mest besprutad, jag ser bananer som den frukt man verkligen bör köpa ekologiskt. Någon gång har jag tagit fel och min mamma har tvingat mig att springa tillbaka bara för att byta till en klase ekologiska bananer. Just då har jag inte alltid förstått varför och hur viktigt det var. Men efter att ha läst flera artiklar och testresultat om bekämpningsmedel i bananer så kan jag garantera att jag kommer springa tillbaka och byta utan att tveka.
År 2013 gjorde testfakta en undersökning, med hjälp av ALS Global Täby, av nio olika banansorter för att se hur mycket bekämpningsmedel det fanns i dem. De kunde hitta upp till sju olika medel i ett och samma bananskal från en viss sort, däremot översteg inga halter EU:s gränsvärden.[1] Vissa forskare anser att gränsvärdena ändå är för högt satta då man saknar testmetoder för effekter på hormon och nervsystem, dessutom tar inte gränsvärdena hänsyn till den samlade effekten av flera olika ämnen som vi får i oss. Man har sett att en liten mängd av få ämnen inte ger en så stor effekt men blandar man flera och i större mängder ser man en stor skillnad.[2]
De medel som man fann i bananerna var mot insekter och svamp.[3] På senaste tiden har bekämpningsmedel användningen mot svamp och insekter ökat då insekter och svampar har blivit resistenta mot medlet. [4]
Fem olika besprutningsmedel som man hittade i bananerna 2013 var systemiska vilket innebär att de tas upp av hela växten, dvs. både av bananskalet och av fruktköttet.” Provsvaren visar tydligt att det finns gifter i fruktköttet på flera av bananerna. För ett av ämnena indikerar provsvaren att det till och med finns minst lika mycket av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet som i skalet”, säger Åke Bergman till testfakta. Det här betyder alltså att vi får i oss bekämpningsmedel när vi äter bananer som blivit besprutad med systemiska medel.
Ett systemiskt medel är svampmedlet imazalil, man kunde inte få exakta världen på hur mycket som fanns i bananerna men ca 52 % sitter i köttet. [5] Imazalil är ett av de bekämpningsmedel som misstänkts vara hormonstörande och som i studier på försöksdjur visat på att vara cancerbildande. EFSA redovisade i studier på råttor att risken för lever- och sköldkörtelcancer ökar vid intag av imazalil. Studier på människor är svårare att göra då det kan ta lång tid från exponering till effekt, men även för att vi människor utsätts för andra hormonstörande ämnen från andra källor. I USA klassas imazalil till och med som cancerframkallande av EPA, men de anser att intaget genom livsmedel inte utger cancerrisk. Inom EU räknas imazalil inte som cancerframkallande.[6]
När vi äter mat som har blivit besprutad tar vår kropp upp gifterna, någon reaktion på detta får vi inte på direkten. Men många forskare är oroliga för vad alla besprutningsmedel gör mot oss under en lång tid. Framförallt oroar sig forskare för vad som händer med våra barn.[7] Mamman för över sina gifter till barnet bland annat genom amning eftersom miljögifter som har lagrats i mammans kroppfett kan överföras i små mängder till bröstmjölken som barnet sen får.[8] Foster och barn är extra känsliga mot bekämpningsmedel då hjärnan och nervsystemet fortfarande utvecklas, och bekämpningsmedel rubbar ofta nervsystemet. Man har sett i forskning att barn som varit utsatta för höga doser av bekämpningsmedel har fått bl.a. nervskador, motoriska störningar och könsförändringar.[9]
Jag anser att det är hemskt att USA har klassat bekämpningsmedlet imazalil som cancerframkallande men att EU inte har gjort det. Kanske är det på grund av att det är mycket lättare att stämma personer och företag i USA än vad det är i Sverige och att man då tar det säkra före det osäkra. Men varför gör vi inte det här Sverige också?
Att vi som konsumenter väljer ekologiskt handlar nog inte bara om att vi vill värna om miljön eller de som arbetar och bor nära de stora plantagerna som besprutas, utan även för vår egen hälsa. Jag tror att det är många som är själviska och anser att ekologiskt är nyttigare och bättre att äta för sin hälsa. Vi behöver bli mindre själviska och se att vi kan göra en bra sak för oss själva men en ännu bättre gärning till de som utsätts för sprutande kemikalier varje dag.
[1] http://www.testfakta.se/livsmedel/article89206.ece - 2013 av KRISTINA VON DOLWITZ
[4] FAO Kemikalieinspektionen och EPA
[6] http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/brev-och-underlag/Citrus_bekampningsmedel.pdf
[7] Naturskyddsföreningen https://www.youtube.com/watch?v=ik3yCcPxmW0